Tv.webBlad.info
Onmisbare informatie over de invloed van Televisie

Meest bekeken
>Televisie remt de motorische intelligentie van kinderen


Recente artikelen
>Televisie remt de motorische intelligentie van kinderen
Alle artikelen


Staren naar tv vervroegt puberteit

Televisiekijken is zó slecht voor de gezondheid van kinderen dat er een kijkverbod moet komen voor kinderen tot drie jaar. Later zouden ze slechts mondjesmaat mogen kijken. Dat is de conclusie van onderzoeker Alec Sigman in het vaktijdschrift Biologist.

Niet alleen het medium zelf, of de inhoud van de televisieprogramma’s, maar alleen al het staren naar het beeldscherm wordt met schadelijke gevolgen geassocieerd. Bioloog en psycholoog Sigman ontdekte met een literatuurstudie dat televisiekijken bij meisjes zelfs kan leiden tot een vervroegde puberteit. Ook bijziendheid, diabetes van het type 2 en slaapproblemen bij kinderen worden in verband gebracht met televisiekijken.
Sinds de jaren ’50 van de 20e eeuw treedt de puberteit bij meisjes steeds vroeger in. Dit wordt in het algemeen geweten aan toenemende zwaarlijvigheid. Maar volgens Sigman kan die vervroegde puberteit ook optreden als gevolg van een verstoorde melatonine-huishouding. Melatonine is een hormoon dat onder andere het slaap-waakritme beďnvloedt. We maken melatonine vooral aan wanneer er minder of geen licht is. Het ’s avonds naar het licht van de televisie staren vermindert de aanmaak van melatonine. Uit dierproeven blijkt dat een verlaagd melatoninegehalte de puberteit vervroegt.

Bronnen: www.timesonline.co.uk/.. ; Frank Verhulst, ‘Commentaar’, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 1988 131 nr. 5, p. 188-190


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats